15 mari savanți creștini care au crezut în Dumnezeu

Uităm adesea că marii întemeitorii ai științei moderne au fost oameni care au crezut în Dumnezeu, care citeau, ascultau și împlineau cuvântul Scripturii, mergeau la Biserică, și unii asemenea lui Newton aveau mai multe scrieri despre Biblie decât despre știință.

Am ales 15 mari savanți din istoria umanității care și-au arătat credința în Dumnezeu și au mărturisit prin munca lor inteligența și frumusețea Creatorului nostru. Dând click pe fotografia sau numele lor puteți citi articole detaliate despre viața și activitatea lor științifică.

Astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar. Copernic nu a fost numai fondatorul astronomiei moderne, ci și inițiatorul primei revoluții științifice.
 
A deschis o cale nouă, urmată de alți reformatori ai științei. Copernic a combătut la vremea respectivă geocentrismul.

Francis Bacon (1561–1626)

Metoda științifică
Era motivat să redobândească știința enciclopedică pe care credea că Adam o avea înainte de căderea în păcat. Francis Bacon, Lordul Cancelar al Angliei, este de obicei considerat omul principal responsabil pentru formularea și stabilirea așa-numitei „metode științifice” în știință, subliniind experimentarea și deducția din date, mai degrabă decât deducerea filosofică, așa cum era ea în tradiția lui Aristotel.
More
A fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în revoluția științifică.
 
Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. (vezi acest articol despre controversele dintre Galileo și biserica catolică: The Galileo affair: history or heroic hagiography?)

Johann Kepler (1571–1630)

Astronomie științifică
Om de știință extraordinar și creștin devotat. Kepler a motivat că, deoarece universul a fost proiectat de un Creator inteligent, ar trebui să funcționeze conform unui model logic. Pentru el, ideea unui univers haotic nu era în concordanță cu înțelepciunea lui Dumnezeu.
More

Blaise Pascal (1623–1662)

Matematică, Studiu fluidelor

A fost un matematician, fizician și filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid.

More

Robert Boyle (1627–1691)

Chimie, Dinamica gazelor

A fost un filozof, chimist, fizician și inventator anglo-irlandez. Boyle este în mare măsură considerat astăzi drept primul chimist modern și, prin urmare, unul dintre fondatorii chimiei moderne și unul dintre pionierii metodei științifice experimentale moderne.

More

Isaac Newton (1642–1727)

Dinamică, Calcul, Legea gravitației, Telescopul care reflectă, Spectrul luminii
A scris mai multe despre Biblie decât despre știință și a afirmat în mod explicit existența unui Creator. Isaac Newton este bine cunoscut ca unul dintre cei mai buni oameni de știință care au trăit vreodată.
More

Leonhard Euler (1707–1783

Matematică, Fizică, Optică, Astronomie, Inginerie structurală
Un geniul al matematicii și credincios cuvântului lui Dumnezeu, Leonhard Euler nu a fost doar unul dintre cei mai mari matematicieni și fizicieni teoreticieni din toate timpurile, dar el a fost și cel mai prolific.
More
A fost un filozof și matematician german, unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea. În matematică, Leibniz a introdus termenul de „funcție” (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependentă de o curbă.
More

Michael Faraday (1791–1867)

Electromagnetism, Teoria câmpurilor, Generator
Fizicianul și chimistul englez Michael Faraday a fost unul dintre cei mai mari oameni de știință din secolul al XIX-lea. A avut o contribuție majoră în domeniul electricității și al magnetismului.
More
A fost pictor și inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent: alfabetul Morse.
More
A fost un fizician englez autodidact și un fabricant de bere. A devenit celebru datorită unei experiențe destinate determinării echivalentului mecanic al caloriei, efectuată în anul 1842. Prin această experiență, Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei.
More

Louis Pasteur (1822–1895)

Bacteriologie, Biochimie, Sterilizare, Imunizare
A fost un biolog francez, microbiolog și chimist renumit pentru descoperirile sale privind principiile vaccinării, fermentării microbiene și pasteurizării. Este amintit pentru descoperirile sale remarcabile în cauzele și prevenirea bolilor, iar descoperirile sale au salvat multe vieți de atunci.
More

William Thompson, Lord Kelvin (1824–1907)

Energetică, Temperaturi absolute, Telegraful transatlantic

Contribuțiile sale la știință au avut un rol major în dezvoltarea celei de-a doua lege a termodinamicii; scara de temperatură absolută (măsurată în kelvin); teoria dinamică a căldurii; analiza matematică a energiei electrice și a magnetismului, inclusiv ideile de bază pentru teoria electromagnetică a luminii;

More

James Clerk Maxwell (1831–1879)

Electrodinamică; Termodinamică statistică
Ce ar putea fi mai diferit decât magnetismul, electricitatea și lumina? Cu toate acestea, în secolul al XIX-lea, James Clerk Maxwell a arătat că aceste fenomene erau pur și simplu diferite manifestări ale acelorași legi fundamentale.
More
Share, dacă ți-a plăcut articolul: