Fascinantul dans al albinelor ajută la proiectarea unor servere web mai eficiente

Dansul albinelor este un exemplu de tehnologie inspirată din natură, ajutând oamenii de știință să proiecteze un nou model pentru tehnologia serverului de internet.

Dansul albinelor, folosit pentru a direcționa alte albine către cele mai bune surse de nectar, este uimitor în sine, așa cum descrie articolul de la MSNBC:

„Când o albină cercetașă a descoperit o sursă atractivă de nectar în cadrul natural din apropiere, dansează pe podeaua stupului, unduindu-și trupul rapid dintr-o parte în alta. Fiecare element al dansului – inclusiv mișcarea, mirosul și, eventual, chiar sunetul – oferă albinelor cercetașe indicii despre locul unde se află nectarul.”

„Numărul de rotații, de exemplu, indică distanța, în timp ce unghiul principalelor linii de dans ale albinei semnalează direcția corectă de zbor în raport cu soarele. Pentru surse foarte bune, albina poate repeta întreaga secvență de mai multe ori, astfel încât mai multe albine lucrătoare să poată pleca la treabă. Mișcările sunt atât de grăitoare, de fapt, încât cercetătorii pot afla locația unui petic de floare pur și simplu urmărind o albină dansantă.”

De ce nu ar putea serverele web să răspundă cu un dinamism similar la minimele si maximele traficului de web?

Articolul descrie în continuare modul în care ritmul dansurilor se schimbă pentru a concentra atenția asupra surselor de nectar nou descoperite, ce asigură un flux consistent de nectar. Așadar, se întreabă oamenii de știință, de ce nu ar putea serverele web să răspundă cu un dinamism similar la valorile minime si maxime ale canalelor de trafic web?

În modelul de server, reclamele electronice între servere funcționează ca și dansurile, iar factori precum veniturile sau accesările de pagină funcționează ca nectarul. Serverele folosite postează reclame pentru alte servere pentru a „ajuta” traficul web. Mai mult, a fost sugerat un sistem similar pentru a ajuta furnizorii de internet să economisească costurile cu energia electrică.

„Este uimitor cât de inspirațională poate fi lumea naturală”, a spus Craig Tovey, codirector al Centrului pentru Proiectare Inspirată Biologic Georgia Tech, care a ajutat la inițierea modelului. Articolul MSNBC adaugă: „Se pare că albinele ne arată încă o dată că se merită cu adevărat să imităm Mama Natură”.

Desigur, imitarea „Mamei Natură” este, în realitate, imitarea unuia dintre multele modele fascinante create de Dumnezeu – dansurile albinelor fiind dintre cele mai originale, iar când vine vorba de teoria evoluției, avem în față cele mai inexplicabile comportamente pe care le observăm în natură.

Sursa: AnswersinGenesis.org | Scientists Abuzz over More Efficient Web Servers
Traducătorul: Emilia Comoniță

Share, dacă ți-a plăcut articolul: