Fierul, un mineral potențial toxic, necesar pentru supraviețuirea noastră
Fierul vechi ruginit este toxic pentru corpurile noastre. Totuși, Dumnezeu a proiectat toate lucrurile vii astfel încât ele să depindă de o aprovizionare constantă cu fier pentru a continua să trăiască. Deci, cum transferă designul Său rafinat, în siguranță, fierul din rugină direct în corpul nostru?
Corpul nostru depinde de o gama largă de minerale potențial toxice pentru a supraviețui. Unul dintre ele este fierul. Dacă este luat în forma sa pură, fierul ne-ar ucide, dar Dumnezeu Creatorul a pus la punct un sistem elegant pentru a ne furniza fierul necesar zilnic fără a adăuga cuie ruginite la micul dejun.
Prin designul lui Dumnezeu, obținem fierul chiar din mâncarea noastră. Unele alimente dețin mai mult decât altele acest mineral, însă toate au fier. Există două forme diferite de fier, fier hemic și fier non-hemic. Fierul hem, găsit în carne, pește și păsări de curte este de aproximativ trei ori mai bine absorbit de organism decât fierul non-hem, care se găsește în legume, fructe, fasole uscată, nuci, produse din cereale și suplimente alimentare.
De fapt, dacă ai amesteca la blender cina din seara asta și ai arunca un magnet în ea, ai descoperi bucăți de fier lipite de vârful magnetului! Deci, de ce este fierul atât de important și cum îl primim în siguranță în sângele nostru?
Fierul care dă viață
Aproximativ 96% din organismul nostru este compus din patru substanțe chimice comune: hidrogen și oxigen (75%, în majoritate apă), carbon (18%) și azot (3%). Restul de 4% constă din multe minerale diferite, cum ar fi sulful, magneziul și fierul. Deși unele dintre aceste minerale vin în doze mici, sub formă de „urme” (doar 3 grame de fier la un bărbat adult), fiecare este esențial pentru viață.
Luați în considerare fierul. Cea mai mare parte a fierului este necesar în hemoglobina celulelor noastre roșii de sânge. Acesta capturează oxigenul din aer la fiecare respirație și transportă acest element esential vieții către țesuturile noastre. (Fierul este piatra de temelie a hemoglobinei care contribuie la culoarea roșie a sângelui nostru.)
De asemenea, fierul joacă un rol important în stocarea oxigenului din mușchii noștri, oferindu-le o sursă promptă de energie.
Totodata , fierul apare și în ficat, unde face ca otrăvurile să fie inofensive. Fierul este atât de important pentru corpul uman încât avem multe mecanisme complexe pentru a regla absorbția fierului din alimentele noastre. Nu avem nevoie nici măcar de un mecanism special pentru a scăpa de el. Faptul că organismul nostru asimileaza doar o cantitate limitată de fier pare să facă parte din proiectul lui Dumnezeu de a limita absorbția sa.
Nu numai oamenii, ci toate ființele vii necesită fier. De exemplu, un tip important de bacterie are nevoie de fier la nivel enzimatic pentru a putea descompune astfel legăturile inerte de nitrogen. Plantele depind de furnizarea constantă de azot gazos utilizabil pentru a construi ADN-ul, la fel ca la toate celelalte creaturi. În cele din urmă, acest azot apare în toate alimentele pe care le consumăm. Fără fierul care a apărut inițial în bacteriile inferioare, toate plantele, animalele și oamenii ar disparea!
Un salvator care poate fi fatal
Dar aici este un paradox interesant. Fierul poate fi toxic dacă există într-o cantitate prea mare. Fierul reacționează puternic cu alte substanțe chimice și, mai ales, preferă să facă legatura cu oxigenul. Așa se explică de ce metalul ruginește atât de repede și oxigenul este atât de corosiv. Dacă organismele nu ar fi fost proiectate să controleze cu atenție reacțiile chimice ale fierului, s-ar lega prea strâns de oxigen în loc să-l elibereze acolo unde este necesar. Asta ar fi fatal pentru organismele formate dintr-o singură celulă și pentru ființele umane.
Dumnezeu a proiectat astfel mecanisme extrem de complexe pentru a extrage fierul din pământ și a livra în siguranță cantitatea potrivită corpului nostru, fără a ne ucide. Dacă aceste sisteme nu ar fi existat încă de la început, nimic nu ar fi supraviețuit. Același model apare mereu în natură. Organismele vii au nevoie de multe molecule care în mod normal ar fi toxice, dacă nu ar exista deja mecanisme complexe pentru a le controla.
Dacă te încrezi în lucrarea de creație a lui Dumnezeu, toate acestea au sens. Creatorul a introdus cu atenție fierul în designul lucrurilor vii, care conțineau deja mecanisme pentru a menține acest mineral sub control. Proiectantul iubitor al vieții a facut ca totul sa fie mai ușor pentru ca noi să asimilam fier pur și simplu consumând o salată, un hamburger sau cerealele noastre preferate de la micul dejun.
Experiment
Convinge-te singur . . .
Are un castron de cereale într-adevăr cantități vizibile de fier? Încearcă acest experiment simplu și descoperă singur!
Materiale necesare:
- Blender
- Un bol de cereale
- Un magnet puternic („super magneți” fabricați din neodimiu metalic)
- Recipient din sticlă sau o oală
Procedeu:
Se toarnă cel puțin o ceașcă de cereale într-un mixer.
Acoperiți cerealele cu apă fierbinte și lăsați-le să se înmoaie timp de cinci minute.
Se amestecă cerealele timp de cel puțin un minut. (Cu cât amestecul este mai fin, cu atât mai bine.)
Se toarnă cereale amestecate pe o placă sau într-un vas de sticlă.
Se poziționează magnetul printre cereale, mai ales în partea de jos (deoarece fierul se depune). Acum fiți răbdători.
Clătiți cu grijă magnetul și ștergeți-l usor cu un prosop de hârtie. Căutați scamele negre care rămân pe magnet. Acestea sunt așchii mici de fier.
Opțional: Încercați diferite tipuri de cereale, inclusiv unele care sunt puternic „fortificate” cu cât mai mult fier și unele care nu sunt așa bogate în fier. Vedeți vreo diferență? Dacă doriți să efectuați un experiment atent pentru a măsura cantitățile reale de fier și pentru a face o comparație, vizitați www.sciencebuddies.org și căutați „Cereale pentru mic dejun.”
Dr. Joe Francis, președintele Departamentului de Științe Biologice și Fizice și Departamentul de Matematică al Colegiului de Master, și-a obtinut doctoratul de la Wayne State University și a absolvit-o bursă postdoctorală la Universitatea din Michigan Medical School. Dr. Francis este membru al consiliului de administrație al Societății “Creation Biology”.
Autor: Dr. Joe Francis
Sursa: AnswersinGenesis.org | Experiment—Iron: Toxin on the Table
Traducător: Emilia Comoniță